Popularni postovi

Odbojka-pravila i teren I dio

Što je to odbojka?To je sport koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tijela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. Glavna obilježja današnjih nacionalnih selekcija su snaga i visina, ali sposobnost ekipe i trenera da razvije nove taktike i strategije igre što je važan uslov za pobjedu na utakmicama.

Na kakvom i kolikom terenu se igra odbojka?Ona se igra na terenu dužine 18 metara i širine 9 metara, podijeljenog na dva polja dimenzije 9x9 metra, sa mrežom širine 1 metar, koja je postavljena na visinu od 2,43 metra za muškarce i 2,24 metra za žene.Dok je dužina mreže  8,90m.
Postoji i linija udaljena 3 metra od mreže u oba polja, koja se smatra "linijom napada". 
Ova linija dijeli polje u "zadnji red" i "prednji red".oni su poredani po 3 metra svako polje, polje odbrane i polje napada Nakon što ekipa dobije servu, igrači se moraju rotirati u smijeru kazaljke na satu, tako da igrač, koji je bio na poziciji "2", ide na poziciju "1" i tako dalje, a igrač sa pozicije "1" ide na poziciju "6".
Polje svake ekipe okruženo je sa slobodnom zonom, od minimalno 3 metra širine, u koju igrači mogu ući i igrati nakon serve. 
Antena se postavi sa obje strane mreže, okomito na graničnu liniju terena.
 Lopta, koja prelazi preko mreže, mora u potpunosti preći između antena (ili njihovog produžetka prema stropu) ali ne smije da ih dodirne.
Sve linije, koje označavaju granice terena i zone napada, se oboje u okviru dimenzija terena i zbog toga su dio polja ili zone. Ako lopta pogodi liniju, to se smatra "dobrom loptom", tj. poenom. 
Kada se sve ovo savlada i nauči ide se na servis,dizanje lopte,pucanje,kretanje po terenu,blok i td.

.

Nema komentara:

Objavi komentar