Popularni postovi

Odbojka pravila II dio

Odbojka je sport koji se počeo igrati prvo u SAD-u koju godinu  prije  1900 godine.to je igra gdje dvije ekipe se takmiče a između njih je mreža,ko će kome prebaciti loptu preko mreže a da ona ne dodirne tlo.Igralište je po pravilu sa jedne  strane dugo 9 plus 3 m tako i sa druge.


Glavna obilježja današnjih nacionalnih selekcija su snaga i visina, ali sposobnost ekipe i trenera da razvije nove taktike i strategije igre je ono što donosi uspjeh na utakmicama.Pravila kao pravila mijenjaju se pa je i ovdje slučaj od 2000.g. bodovi su se izmijenili.
Ko osvoji poen odmah mu se i broji dok je ranije bilo samo onaj ko servira može dobiti poen.Igra se tri seta po 25 bodova a ponekad i pet setova s tim što ovaj zadnji se boduje do 15 i ako je razlika za jedan bod na kraju ,igra  dok ne bude dva boda razlike.Ako je rezultat u setovima 2-2 tada se igra i ovaj peti set.
pravila su u detalje opisana tako da svi igrači njih 6 znaju gdje im je mjesto i kao da se koji od njih rotiraju u pravcu kazaljke na satu,kada oni iz odbrane smiju da pređu u napad itd.
Servis je važna stavka,pravilan servis koji će prebaciti loptu u protivnički teren tako da se oni zbune i ne vrate loptu ako se to desi poen je vaš,ako vrate loptu a da ona nije pala na tlo tada im se uzvraća ta lopta dok nije pala na vaš dio terena. Najpopularniji servis je servis u skoku koji može biti iznimno težak za prijem ako ima veliku brzinu i rotaciju.
Zatim su tu pravila o prijemu lopte,obrana polja,dizanje lopte,tehničar ,bacač,pucanje,smeč,pa i blok je tu ako igrač uz mrežu napuca loptu prema protivničkom terenu a ovaj iz protivničkog skoči i odbije mu napucanu loptu nazad u njegov teren, tu bi rijetko ko mogao opet dignuti loptu .


Lijepo je znati pravila a najbolje je vježbati i igrati sa trenerom koji zna sva pravila i tehnike kao i neke smicalice kako dobiti poen,jer je u tome čar igre.

tags:odbojka,pravila,

Nema komentara:

Objavi komentar