Popularni postovi

MMA borci i pravila borbe

MMA borci sve je poznatiji i popularniji sport.Upoznam jednog momka koji trenira u Sarajevu i bori se u kavezu.Kaže da van kaveza nikada ne bi nikoga udario  ali u kavezu je njegovo vrijeme za dokazivanje.Najpoznatija svjetska organizacija se bavi MMA je Ultimate Fight Championship (UFC). MMA je ranije bila poznata pod nazivom „Bez pravila“ (“NHB” skraćeno od “No Holds Barred”), ali ovaj termin se danas više ne koristi. Danas to više nije adekvatan opis modernih takmičenja koja imaju listu jasno definisanih pravila i zabranjenih tehnika, u cilju bezbjednosti boraca.
MMA-Mixed Martial Arts  je mješavina borilačkih vještina podrazumijeva sve vidove borbe bez oružja i može se primijeniti i kroz sparing i kroz takmičenja. Tri stila koji čine srž modernog MMA, generalno su boks (kick-box i muay thai), rvanje (slobodni stil, grčko-rimski i džudo) i brazilski džiu-džicu (BJJ).
Evo nekoliko pravila:
U SAD su sportske komisije odigrale ključnu ulogu u uvođenju bezbjednijih pravila, jer MMA nadgledaju na isti način kao što to čine sa boksom. Takmičenja nižeg ranga koriste strožija pravila jer učestvuju manje iskusni borci koji ovakvim načinom stiču reputaciju koja ih može odvesti do bolje plaćenih šampionata (Pride, UFC, Pancrase, KOTC).
Mečevi koji nisu imali vremenska ograničenja (No-time-limit) komplikovali su organizaciju turnira. Usljed što veće atraktivnosti borenja usvojena su i pravila „ustajanja“ (stand up)  kada sudija prekida borbu na tlu i podiže borce ukoliko nema aktivnosti, i „upozorenje“ (warning) do koga dolazi ukoliko su borci neaktivni u stojećem stavu.
Udarci glavom su zabranjeni jer kada god bi se borba prenijela na tlo udarac glavom je bila tehnika koja se veoma lako plasirala, a koja bi borbu pretvorila u krvavi haos. Ova strategija je bila uobičajena za rvače jer su snažni i borbu su lako prenesili na pod. Nedostatak tehnika kojima bi završili meč doveo je do toga da su većinom za njih udarci glavom bili lagan način da se pobijedi.I tako dalje.

Tags:MMA borci,pravila, MMA,takmičenja,zabranjeni udarci,


Nema komentara:

Objavi komentar