Popularni postovi

Dizanje tegova



Postoje dvije discipline dizanja tegova(utega): trzaj i izbačaj. Kod trzaja dizač mora podići teg iznad glave u jednom pokretu, što se izvodi snažnim trzanjem tega iznad glave, podvlačenjem u čučanj te na kraju izvlačenjem iz čučnja u potreban položaj.
 Kod izbačaja je dozvoljeno teg prvo dovući do prsa, te zatim smiriti teg i pripremiti ga za konačno podizanje, koje se izvodi iskorakom jedne noge unatrag te istovremenim podizanje tega iznag glave. U oba slučaja dizanje se smatra uspješnim ukoliko dizač zadrži teg iznad glave, uz potpuno ispružene noge i ruke u potpuno mirnom položaju.

Dizanje tegova je sport u kojem natjecatelj ima zadatak podići što veću težinu utega te za bavljenje jovim sportom osim snage potrebna je i tehnika.
Potoji i takmičenje ili natjecanje kako god hoćete i to za muške kategorije su do 56 kg, 62 kg, 69 kg, 77 kg, 85 kg, 94 kg, 105 kg te 105+ kg i ženske kategorije koje su do 48 kg, 53 kg, 58 kg, 63 kg, 69 kg, 75 kg, te  75+ kg.Prov je potrebno dobrog znoja proliti ali i potrošiti na hranu za vaše mišiće.ja sam jedno vrijeme pokušavao pratiti ovaj sport ali to baš tako jednostavno potrebno je dosta vremena,odricanja i uporan biti i čekati da mišići dobiju masu kako bi vam mogli služiti za dizanje tegova ili utega.


tag:mišići,dizanje tegova