Popularni postovi

Šahovske vijesti I dio



Blic vijesti iz šaha:


Šahovski klub Bihać po prvi put u historiji osvojio je titulu pobjednika Lige BiH za 2010. godinu. Pobjedili su i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, a Evropski kup će se održati u Bugarskoj. Osam članova kluba priprema se za odlazak na takmičenje, međutim osigurano im je oko 70% sredstava za realizaciju projekta.


Nakon 3.kola Evropske šahovske lige prvaka Bihać je izbio na čelnu poziciju. Naš prvak je savladao norveškog prvaka Oslo sa 3 i po prema 2 i po i sada predvodi listu od 49 klubova koji se takmiče za naslov prvaka Evrope. Jedini poraz u susretu sa Norvežanima doživio je Emir Dizdarević, što je i prvi pojedinačni poraz ekipe Bihaća u dosadašnjem toku lige prvaka. Pobjede su ostvarili Ibro Šarić i Bojan Kurajica, a remizirali su Hrvoje Stević i ponovo Muhamed Borić. U 4.kolu Bišćani će imati prvi pravi ispit protiv armenskog Jerevana. Naš drugi predstavnik na ovom takmičenju, Glasinac iz Sokoca, savladao je makedonskog prvaka Gambit iz Skoplja također sa 3 i po prema 2 i po i sa dvije pobjede i jednim porazom trenutno dijeli 19-to mjesto. 



Rumunski velemajstor Vlad Kristijan Joanu novi je šahovski prvak Balkana.
Na turniru održanom Beogradu Joanu je osvojio 5,5 poena iz devet partija. Od drugog do četvrtog mjesta plasirali su se Dragiša Blagojević iz Crne Gore i Boris Čatalbašev i Krasimir Rusev iz Bugarske sa po pet osvojenih poena.

Bosanskohercegovački  predstavnici Dalibor Sojanović i Emir Dizdarević plasirali su se na sedmo, odnosno deseto mjesto.

Poredak: Vlad Kristijan Joanu (Rum) 5.5 poena, Dragiša Blagojević (CG) i Boris Čatalbašev i Krasimir Rusev (Bug) po 5, Milan Draško (CG), Igor Miladinović (Srb) po 4,5, Dalibor Stojanović (BiH), Petar Drenčev (Bug) i Julijan Radulski (Bug) po 4, Emir Dizdarević (BiH) 3,5 poena.




Velemajstor Emir Dizdarević odbranio je naslov prvaka FBiH. Remijem u sedmom kolu Dizdarević je pojedinačno prvenstvo FBiH na Vlašiću završio na čelnoj poziciji sa četiri pobjede i tri neriješena ishoda.
Na pobjedničko postolje su se popeli drugoplasirani IM Muhamed Borić i trećeplasirani FM Goran Trkulja. 
U ženskoj konkurenciji pobjednica je Bernandina Hadžiselimović, a najuspješniji šahista rejtinga do 2.300 poena Aleksandar Urošević.

Važniji rezultati sedmog kola: Trkulja - Dizdarević remi, Bandić - Borić remi, Bučan - Urošević remi, Bajramović -Hadžović remi, Hajdarević - Mujić 0:1, itd...

Konačan poredak: Dizdarević 5,5 poena, Borić i Trkulja po 5, Bučan, Mujić, Urošević, Bandić, Hadžović i Bajramović po 4,5 poena, itd.



11. Europsko pojedinačno prvenstvo u šahu za muškarce i žene održalo se u Hrvatskoj, uRijeci, od 5. do 19. ožujka 2010. godine. Na njemu je sudjelovalo 563 natjecatelja.
  • Prvak 11. Europskog pojedinačnog prvenstva u šahu za muškarce i žene je ruski velemajstor Ian Nepomniači
  • Prvakinja 11. Europskog pojedinačnog prvenstva u šahu za muškarce i žene je švedska velemajstoricaPia Cramling
  • U trećem kolu prvenstva Rus Jevgenij Barejev pobijedio je Islanđanina Hannesa Stefanssona za samo 19 poteza.

Iako je bilo prijavljeno rekordnih 590 natjecatelja, prvenstvu je pristupilo ukupno 563 šahista i šahistica.
Naslove su branili Rus Jevgenij Tomaševski i RuskinjaTatjana Kosintseva.
Među muškim natjecateljima igrali su rekordnih 192velemajstora od čega 9 s preko 2700 bodova. Po broju igrača najviše je igrača bilo iz Hrvatske, njih 66, zatim slijede Rusi (62) i Nijemci (26). Prijavljeno je 165 šahistica među kojima je 27 od 30 najboljih u Europi.
Iz Hrvatske je nastupilo ukupno 81 natjecatelja, od čega 66 šahista i 15 šahistica.

Nema komentara:

Objavi komentar