Popularni postovi

Evropsko prvenstvo u nogometu 2012

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2012. ,koje se održava 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, počinju 3. septembra 2010. godine i traju do novembra 2011. godine. Ukupno 51 od 53 reprezentacije učestvuju u kvalifikacijama. Reprezentacije zemalja domaćina, Poljske i Ukrajine direktno su kvalificirane za završni turnir. Evropske su nogometne reprezentacije podijeljene u devet grupa i to šest grupa sa po šest timova i tri grupe sa po pet timova. Pobjednici devet grupa, kao i najbolji drugoplasirani tim, direktno se kvalificiraju na Evropsko prvenstvo, dok ostalih osam drugoplasiranih reprezentacija razigravaju u play-offu, te se četiri pobjednika plasiraju na završni turnir.



Izvlačenje grupa bilo je 7. februara 2010. godine u Varšavi, a reprezentacije su na osnovu aktualnog plasmana na UEFA ljestvici  podijeljene u jakosne grupe. Zbog političkih nesuglasica oko teritorije Nagornog Karabaha između Armenije i Azerbejdžana, te rata Rusije i Gruzije na području Južne Osetije i Abhazije, izvlačenjem je uzeto u obzir, da se dvije reprezentacije ne nađu u istoj grupi.
Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4Pot 5Pot 6


Pot 6:







Grupa drugoplasiranih u Kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u niogometu 2012.:
Na osnovu rezultata u grupnom dijelu takmičenja, devet reprezentacija kvalifikuju se u play-off takmičenje. Najbolji drugoplasirani direktno se kvalifikuje za završni turnir, dok osam preostalih reprezentacija razigravaju u play-offu. Pobjednici iz dva susreta kvalificiraju se za Evropsko prvenstvo. Za redoslijed na tablici, ne računaju se rezultati sa šestoplasiranom reprezentacijom iz grupa sa po šest timova.....

Nema komentara:

Objavi komentar